social media

Vaccineren kan je leren

Naast een zalige rust op straat dankzij lockdowns, waardeloos onderwijs en genoeg mondkapjes in de trapkast voor nóg twee pandemieën, heeft COVID-19, corona dus, nog iets opgeleverd: antivaxxende loedermoeders. Er is niks mis met een kritische blik – zeker niet als het gaat om een vaccinatie die met de snelheid van het licht is ontwikkeld en op de markt gebracht. Farmaceuten verdienen er goud geld aan, bijwerkingen moeten nog blijken en onbekend maakt ook onbemind. Prima om dat aan de kaak te stellen, kritisch te volgen en er een levendig, publiek debat over te voeren.

Maar waar de antivaxxers tijdens de pandemie zelf vol enthousiasme wetenschappers en journalisten digitaal belaagden – en in sommige gevallen ook ronduit bedreigden – heeft een deel zich omgeschoold tot antivaxxende loedermoeder. En dat is precies waar de ellende begint, voor hun (jonge) kinderen, welteverstaan.

Rijksvaccinatieprogramma

Even een klein zijsprongetje naar het Rijksvaccinatieprogramma – dat, mits gevolgd, beschermt tegen 13 ernstige infectieziekten. En juist dankzij dit programma komen veel ziekten in Nederland niet meer voor en zijn “we” vergeten wat een ellende het opleverde in die goede, oude tijd.

Wat was er nou fijner om je baby naar adem te zien happen als difterie zich had genesteld in hun keeltjes? En als ze dan hun laatste adem uitbliezen, dan had je er toch nog 10 rondlopen of je maakte een nieuwe? Of polio, ook zo fijn. Niks mis toch, met een ziekte die hersenvliesontsteking en verlamming van armen of benen kan veroorzaken. Heb je je hele leven plezier van, als je je met krukken of een rolstoel mag verplaatsen omdat je het hebt overleefd. Het is niet voor niets dat het nu nog alleen in goed ontwikkelde landen als Afghanistan en Pakistan voorkomt, waar de gezondheidszorg top geregeld is.

Nog eentje dan, die het nu ook in Nederland goed doet dankzij de eerder genoemde loedermoeders, de mazelen. Wie wil er nou geen kindje met een kans op een fikse oorontsteking, longontsteking of een hersen(vlies)ontsteking? Soms heb je de jackpot en overlijdt een kind aan mazelen. Ben je dan even blij dat je je kind niet hebt blootgesteld aan de gevaren van een vaccinatie!

Gotspe

Als het niet zo erg was, zou het lachwekkend zijn. De immer aanwezige anonieme brigade op Twitter is er maar druk mee, het schreeuwen dat het allemaal desinformatie is en onzin, dat artsen in Utrecht de straat op gaan om mensen te wijzen op de gevaren van niet vaccineren.

En wat te denken van dit pareltje: “Waarheidszoeker en weldenkend. Gruwt van mensen zonder hersens. Domheid, drammen en schelden = block.” Beatrix weet dingen hoor, de ziekte zit blijkaar in het vaccin. Ik vraag me oprecht af hoe ze zichzelf blokkeert, gezien wat ze schrijft in haar bio, maar dat terzijde.

Antivaxx moederloeders met bereik

En ook de BN’ers – beroemd, iets minder beroemd en meestal niet berucht – weten het inmiddels beter. Dankzij hun grote bereik op sociale media hebben ze meer invloed op antivaxxende loedermoeders dan de campagnes van de overheid. Moeders met te weinig om handen die tijdens de havermelklattecappuccino na de wekelijkse puppy-yoga elkaar helemaal gek maken met hun adviezen. Kunnen ze daarna weer op hun bakfiets naar huis, met een gerust hart dat Sterre en Wolfje niet zijn gevaccineerd.

Tijdens de coronapandemie hebben ze elkaar gevonden bij Moederhart. Hun bloedjes van kinderen zouden te veel stress ervaren en ze maakten zich zorgen dat ze stiekem op school zouden worden ingeënt. Ze hadden op een gegeven moment zelfs een vlag die ze vrolijk lieten wapperen. Een van de grootste tegenstanders wereldwijd tegen vaccinaties is Robert F. Kennedy Jr. Dat het hem met zoveel tenenkrommende domheid geen windeieren legt, moge duidelijk zijn: “Met Children’s Health Defense voert Kennedy een felle campagne om “schadelijke blootstellingen te elimineren” en “de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen”. Die strijd levert zijn organisatie inmiddels jaarlijks meer dan een miljoen euro aan donaties en beurzen op, voldoende geld om flink te adverteren op sociale media, professionele video’s te maken en rechtszaken te voeren tegen iedereen die hem voor de voeten loopt.”

Tegenwoordig vinden de loedermoeders elkaar op sociale media en volgen ze Doutzen Kroes, die ze laat weten zich niet te laten vaccineren. En als het boegbeeld voor Friese nuchterheid het weigert, waarom zou Truus uit Roodeschool dan wel gaan? Het model kan ook rekenen op positieve reacties van onder meer Lieke van Lexmond, Sunnery James, Fajah Lourens en Thierry Baudet – fan van de eerder genoemde Kennedy. Je verwacht het ook wél.

Dalende vaccinatiegraad

Nederland was ooit een gidsland als het ging om vaccineren: blije baby’s en kinderen die lauwe schoolmelk dronken, buiten mochten spelen én uit het klimrek vallen en op het consultatiebureau zonder al te veel gedoe gewoon een prik kregen.

Dankzij die generatie én al die ziektes die we daarom vergeten zijn, is er een boel onwetendheid. Sta je dan met je doodzieke kind in het ziekenhuis aan de kinderarts uit te leggen dat het niet gevaccineerd is. “We wisten helemaal niet dat ons kind zo ziek kon worden. En het leek ons niet nodig. Het kind is nog zo jong, en dan meteen al die prikken.”

De VVD heeft inmiddels alweer een oud voorstel uit de mottenballen gehaald. Dinsdag kwam VVD-Kamerlid Sophie Hermans met een voorstel dat ongevaccineerde kinderen in bepaalde omstandigheden niet meer in de kinderopvang terecht kunnen. Het is nog geen vaccinatieplicht, maar als je kind niet naar de opvang mag omdat mama bang is voor een prik, kan ik me voorstellen dat werkgevers niet op willen draaien voor de kosten als ze zelf dan maar thuis blijven.

Sociale media speelt een grote rol in het dalen van de vaccinatiegraad. Zogenaamde health influencers spelen daar handig op in en hebben er hun verdienmodel van gemaakt om hoogopgeleide stedelingen te vertellen dat ze er goed aan doen om naar hun gevoel te luisteren. Ze hebben een sprirituele binding met de natuur, die weet wat goed voor je is. Vervang natuur voor God en ze hebben wel het één en ander gemeen met hun niet-vaccincerende broeders en zusters uit de Bible Belt. Alhoewel ze daar de kat nog wel eens in het donker willen knijpen en achter gesloten deuren toch prikken.

Het enige wat ik me wel altijd afvraag: waar zijn al die vaders? Druk met geld verdienen en daarom geen idee wat er verder gaande is in huize Weltevree, zelf lid van de linksdragende manbun brigade of gewoon afwezig? De dalende vaccinatiegraad is een probleem van iedereen, niet alleen een speeltje van verveelde expats die bakfietsen en medestanders hebben ontdekt in stad (en land). Vaccineren kan je leren!

Plaats een reactie